Van Finse holsauna naar infraroodsauna

Onze moderne saunacultuur is afgeleid van de holsauna van de Finnen. Het woord sauna is afgeleid van het Finse woord savu, dat rook betekend. Vroeger woonden mensen in Finland deels onder de grond in hun gebouwde hutten. Deze hutten verwarmde ze met stenen, deze stenen werden eerst in het vuur gelegd.

Door deze stenen in de hutten te leggen liep de temperatuur hoog op. Deze methode bestaat al ruim tweeduizend jaar. Het voordeel was dat de warmte zich gelijkmatig afgeeft, zo hadden ze de hele nacht warmte in de hutten. Ook kwam men erachter dat wanneer er water over de hete stenen werd gedaan, de ruimte ineens veel warmer werd, waardoor men ging zweten. Deze methode was in eerste instantie vooral bedoeld als verwarming, maar dit is wel het begin geweest van de holsauna. Er zijn nog enkele van deze holsauna’s in Finland te vinden.

Vervolgens kwamen er in Finland de rooksauna’s, deze sauna’s/gebouwen zijn gemaakt van boomstammen. In deze ruimte staat een open kachel met stenen op een plateau. Om de rook vrij te laten werd er een gat is het dak gemaakt, of lieten ze de deur op een kier staan. Toch zorgde de rook ervoor de dat ruimte zwart werd. Tot het begin van de 20ste eeuw was de rooksauna de enige sauna die er was. Ongeveer 100 jaar geleden werd er een ander type kachel ontwikkeld, de stenen van de sauna werden bedekt met een metalen top in de vorm van een kegel. Deze metalen constructie werd vastgemaakt aan een schoorsteen waarlangs de rook werd afgevoerd.

Na de tweede wereldoorlog is het sauna idee over Europa verspreid. De moderne sauna’s worden verwarmd met een elektrische kachel. Hierdoor kunnen in de moderne tijd sauna’s ingebouwd worden in bestaande gebouwen. Tegenwoordig zijn de sauna’s in allerlei soorten, afwerkingen en maten te krijgen.