• Wat is infraroodstraling?

Wat is infraroodstraling

Infrarood is een onderdeel van het lichtspectrum. Onder infrarood licht verstaan we de golflengten en frequenties die op onze huid als warmte ervaren worden. Infrarood of infrarode straling is voor het menselijk oog niet waarneembaar.

De zon die aan de hemel staat is zoals we weten een enorme energiebron. Deze energie wordt naar de aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen. Deze stralen worden onderverdeeld in verschillende golflengtes. De eenheid voor deze onderverdeling is de nanometer (nm). Een nm staat voor een miljoenste millimeter.

Elke golflengte transporteert een bepaalde hoeveelheid energie. Hoe sneller de frequentie van deze golven, des te korter is de golflengte en des te meer energie kan de straling transporteren. Dus hoe hoger de frequentie, hoe korter de golflengte, hoe meer energie.

De werking van infraroodstraling

Infraroodlicht dringt diep in de huid door waardoor het lichaam wordt opgewarmd. Door de warmte stijgt de lichaamstemperatuur, evenals de hartslag en de bloedsomloop. Dit stimuleert de stofwisseling en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Dit is de basis van de werking van infraroodlicht. Verschillende lichamelijke klachten kunnen hiermee verlicht of zelfs verholpen worden.

Door de versnelde afvoer van afvalstoffen verdwijnen opgehoopte zuren snel en wordt spierpijn sterk verminderd. Niet alleen worden afvalstoffen sneller afgevoerd ook voedings- en bouwstoffen worden sneller aangevoerd. Hierdoor kan het lichaam ook sneller herstellen van een grote inspanning of een aandoening. De versnelde stofwisseling zorgt er tevens voor dat spieren beter doorbloed zijn en dit maakt ze weer langer en soepeler.

Spier- en gewrichtsaandoeningen zijn veel voorkomende klachten. Er zijn veel verschillende soorten gewrichtsaandoeningen en de pijn heeft verschillende oorzaken. De warmte van de infraroodstraling dringt diep door in de huid en stimuleert de bloedsomloop. Doordat de spierspanning afneemt en de ledematen minder stijf zijn neemt ook de gewrichtspijn af. Het wordt veel gebruikt om de pijn te verlichten bij reuma.

Wat gebeurt er in de infraroodsauna?

In een infraroodsauna worden infraroodstralen door elektrische stralers opgewekt. Deze zijn zo geplaatst dat zij optimaal op de aanwezige personen in de sauna worden gericht. De infraroodstralen zijn identiek aan de infraroodstralen die door de zon worden uitgezonden, maar ze hebben de juiste golflengte voor een optimale inwerking op het menselijk lichaam.

Door de dubbele wanden van de infraroodsauna kunnen we ook de omgevingstemperatuur laten stijgen naar 40°C tot 60°C. Hierdoor kunnen we een dubbel effect verkrijgen; namelijk de indringing van de infraroodstralen in ons lichaam en een aangename omgevingstemperatuur die ons lichaam nog meer aanzet tot transpireren.

Ook mensen die niet houden van een warme omgevingstemperatuur kunnen genieten van de effecten van de infrarood sauna door bijvoorbeeld de deur te openen. Op deze manier gebruikt men niet de omgevingstemperatuur maar alleen de indringende warmte van de infraroodstralers.